Sleep om te verversen

Branche­opleidingen IPmH

Houtdatwerkt is druk bezig met de ontwikkeling van een alternatief voor volwassen medewerkers die een vakdiploma willen behalen. Nu gaat dat via het mbo en hbo.

Het opleidingenaanbod van Houtdatwerkt zal bestaan uit trajecten die overeenkomen met de beroepsopleidingen die nu in het mbo worden verzorgd, zoals allround montagemedewerker industrieel produceren met hout, machinaal houtbewerker, technisch leidinggevende, enzovoort. Het digitale leermiddel is ook zeer geschikt voor lessen IPmH op mbo scholen.

Brancheopleidingen IPmH

Een belangrijk verschil is dat de niet-beroepsgerichte vakken als taal, rekenen of loopbaan & burgerschap in de brancheopleidingen niet aan bod komen.
Een ander verschil is dat een deelnemer zich niet vastlegt voor een jarenlange opleiding. Hij plant in overleg met het leerbedrijf waar hij werkt afzonderlijke, korte modulen waar hij certificaten voor kan verdienen. Daarmee kan hij sparen voor een erkend branchediploma. Voorbeelden van modulen zijn: ‘Kozijnen opsluiten' en 'Kozijnen en ramen voormonteren’ of ‘Expeditie en extern transport’.

De opleidingen worden volledig afgestemd op werkenden in de Timmerindustrie. De uitdrukking ‘terug naar de schoolbanken’ zal bij Houtdatwerkt niet van toepassing zijn. De opleidingen worden een combinatie van:

  • Afstandsonderwijs (vaktheorie) via de pc thuis; hiervoor ontwikkelt Houtdatwerkt een digitale leeromgeving
  • Praktijkonderwijs op het bedrijf
  • Aanvullend praktijkonderwijs in een werkplaats van een opleidingsbedrijf van Houtcirkel

Afspraken over het praktijkonderwijs worden vastgelegd in een overeenkomst.