Sleep om te verversen

Beroepen in de timmer­industrie

Machineoperator houttechniek

Als machineoperator houttechniek maak je houten onderdelen voor ramen, deuren en kozijnen of trappen. Je doet voornamelijk standaardbewerkingen met het CNC-bewerkingscentrum. Nauwkeurigheid en concentratie zijn belangrijk voor de veiligheid. Het in- en afstellen en het onderhoud van deze machines zijn jouw verantwoordelijkheid. Ook houd je de kwaliteit in de gaten.

Montagemedewerker houttechniek

Als montagemedewerker houttechniek monteer je ramen, deuren en kozijnen. Werk je op een assemblage-afdeling van een houtskeletbouwbedrijf, dan ben je bezig met het samenstellen en monteren van complete daken, gevels en vloeren. Aan de hand van de productiegegevens ga je aan de slag. Kleine opdrachten voer je deels zelfstandig uit, grote opdrachten samen met collega’s. Het gaat vaak om bewerkingen die vragen om grote nauwkeurigheid. Je wilt natuurlijk voorkomen dat een deur niet in het kozijn past. Je werkt volgens de veiligheidsinstructies en houdt de kwaliteitseisen in de gaten.

Allround machineoperator houttechniek

Als allround machineoperator houttechniek maak je met behulp van een CNC-bewerkingscentrum alle onderdelen voor kozijnen, ramen, deuren en trappen. Kwaliteit is een sleutelbegrip in de Timmerindustrie. Met geavanceerde en computergestuurde houtbewerkingsmachines bewerk je het onderdeel nauwkeurig en vlot. Je bent in staat complexe bewerkingen uit te voeren.

Allround montagemedewerker houttechniek

Als allround montagemedewerker houttechniek werk je op de montageafdeling van een timmerfabriek. Daar maak je voornamelijk gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) en gevelvullende elementen. Of je werkt bij de afdeling houtskeletbouw. Daar bouw je complete elementen voor daken, wanden en vloeren. Je hebt een uitvoerende, vaktechnisch begeleidende en motiverende rol. Je werkt vaak in een team of soms zelfstandig aan je opdrachten. Dat doe je op basis van instructies en een tijdsplanning. Je bepaalt zelf de werkwijze en werk-volgorde. Je legt verantwoording af aan je (meewerkend)leidinggevende.

Werkvoorbereider houttechniek

Als werkvoorbereider houttechniek bereid je projecten voor. Je maakt alle productiegegevens klaar zoals technische tekeningen, cnc programma's, werkplanningen en koopt materialen in. Je werkt in een team op de afdeling engineering van een bedrijf. Je stemt projectzaken af en hebt hierin ook een adviserende rol.

Technisch leidinggevende

Als technisch leidinggevende heb je veel verantwoordelijkheid. Plannen van werkzaamheden en het voorbereiden van productieprocessen zijn belangrijke taken. Je let op de levertijd, maar ook op de veiligheid en de kwaliteit. Voor dit werk moet je goede communicatievaardigheden, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en veel vakkennis hebben.

Beroepen op hbo/wo niveau

Binnen de Timmerindustrie kun je ook als hbo/wo-er aan de slag. Je richt je dan bijvoorbeeld op het ontwerpen, verbeteren en managen van bedrijfsprocessen. Of je houdt je bezig met het ontwerpen, beheren, construeren en uitvoeren van projecten voor wonen, werken en recreëren. Wil je aan de slag als bouwkundig ingenieur, leidinggevende of manager? Volg dan een studie Technische Bedrijfskunde of Bouwkunde.